Az otthonunk új fűtésrendszere is sok tervezést és szervezést igényelt

Legutóbb, amikor kulturális rendezvényt szerveztünk, a legnagyobb kihívást a csapatmunka jelentette, mert egyesek nem vették olyan komolyan a feladatukat, így az ő munkájuk másokra maradt. Ennek következtében sokan túlterheltek voltak, és a kimondott és ki nem mondott feszültségek gyengítették a csapat egységét.

Több probléma is volt:

1 – Nem volt egyértelmű vezetés. Mindenkinek voltak ötletei, és azokat elő is akarta terjeszteni, de senki sem akart döntéseket hozni és feladatokat delegálni. Ez különösen gyakori az olyan rendezvényeken, ahol sokan dolgoznak együtt különböző részlegekből vagy csapatokból. Mivel nálunk nincs hierarchia, a jövőben erre is érdemes lehet gondolni, hogy jelöljünk ki vezetőket, akik szankcionálnak is, ha valami nem úgy történik, ahogy kell.

2 – Nem volt elég erőforrásunk (idő vagy pénz). Ez minden rendezvényre igaz, de különösen akkor, ha új koncepcióról van szó, vagy olyasmiről, amit még nem csináltak korábban (és több előkészületet igényel). Nálunk ez volt a helyzet ezzel az új formulával.

3 – Nem volt elég információnk arról, hogy mi történik a tervezés és a kivitelezés egyes szakaszaiban.

4 – Alábecsültük, hogy mennyi időbe telik mindent megfelelően megtervezni.

A megoldás az, hogy több megbeszélést kellett tartani, és biztosítani kell, hogy mindenki tudja, mit és miért csinál. Azóta több képzést is tartottunk minden csoporttal, hogy többet tudjunk meg a feladatainkról. Ez segített abban, hogy jobban megértsük egymást, és tudtuk, hogyan és mivel tudunk egymáshoz fordulni, amikor együtt dolgozunk, közösen hozunk valamit létre. Ezek egyébként gyakori problémák bármilyen rendezvény szervezésekor. Azt gondolhatnánk, hogy ez csak néhány ember miatt van, akik nem akarnak részt venni, vagy nem érdekli őket az ügy, de ez nem csak róluk szól. Egyesek egyszerűen nem tudnak egyszerre több feladatot kezelni; másoknak több időre van szükségük az előkészítéshez vagy a kivitelezéshez, egyesek úgy érezhetik, hogy a kollégáik hozzáállása vagy a támogatás hiánya miatt nem értékelik őket eléggé, amikor segítségre van szükségük, míg másoknak a kommunikációs készségekkel vannak nehézségeik.

Így fűtésszezonban azért a meleg otthon témaköre is előkerül. Ha fűteni kell otthonát, valószínűleg számos lehetőség áll rendelkezésére. Ha azonban környezetbarát fűtési rendszert szeretne telepíteni, akkor a hőszivattyúk kiváló lehetőséget jelentenek. Azok számára is nagyszerű választás, akik szeretnék csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátásukat, és még pénzt is spórolhatnak az energiaszámlákon. A hőszivattyú lényegében egy kompresszor, amely hőt mozgat egyik helyről a másikra. Ebben az esetben a külső levegőből szállítja a hőt otthonába vagy más épületbe. A folyamat azért működik, mert a külső levegő hidegebb, mint a belső levegő, így amikor az ingatlanjába áramlik, melegebbé (és ezáltal sűrűbbé) válik – ami azt jelenti, hogy több energiát ad ki, mint amennyit az otthonán keresztül vezető útja kezdetén felvett.

A hőszivattyú fűtés weboldal még sok okosságot rejt. A hőszivattyúk aszerint osztályozhatók, hogy milyen közegből nyerik ki a hőenergiát, és milyen közegbe adják át azt. Ennek megfelelően megkülönböztethetünk levegő-levegő hőszivattyúkat, amelyek a légkondicionáló rendszerek. Az olyan típusok, amelyek többfunkciósak, a hűtést és a fűtést is el tudják látni. Ezt követi a levegő-víz hőszivattyú, ami kijelenthetjük, hogy a legnépszerűbb típus. Ez a fajta hőszivattyú úgy működik, hogy a kültéri levegőből nyeri a hőt, amivel pedig a vizet melegíti fel. Ezt egyaránt használhatjuk padlófűtéshez és radiátorokhoz is. Azokat a rendszereket, amelyekhez fúrt kút szükségeltetik, amin keresztül a talajvízből nyerik ki a hőenergiát, víz-víz hőszivattyúknak nevezzük. Ezek a hőszivattyúk úgy biztosítják a megfelelő hőt otthonunkban, hogy a fűtési rendszerben lévő vizet melegítik. Szintúgy vízmelegítésre alkalmazhatóak a talaj-víz hőszivattyúk, ezek két fajtái a talajkollektoros és a talajszondás rendszerek.

Mindezt a tudást tehát a hőszivattyú fűtés weboldaláról szedtem magamra. Szeretem, ha egy weboldal ilyen informatív, és meg tudja hozni a kedvet egy új fűtési rendszerhez. A mi közös történetünk is úgy kezdődött az új fűtési rendszerrel, hogy amikor már elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy felújítsuk a lakást, és vele együtt a fűtési rendszer is, akkor elkezdtem olvasgatni a különféle megoldások után, valamint körbekérdeztem ismerősöket is. Aztán valakitől kaptam ezt az ajánlást a futesrendszerek.hu, amiért nagyon hálás voltam. Először azt hittem, hogy ez egy kis hasznos adatbázis, ahonnan ennyi mindenről tudok informálódni. De nem “csak” ennyit rejt az oldal, hanem még sokkal többet! Ha nagyon elszánt vagy, akár árajánlatot is tudsz kérni az ingatlanod fűtési hálózatának megújításához. Ehhez elegendő néhány olyan alapvető adatot megadnod, mint például a fűteni tervezett terület m2-ben és az ingatlan belmagassága. Ehhez jön még a fűtendő helyiségek száma, illetve azok leírása – hány hálószoba van, szeretnénk-e a folyosóra, előszobába is fűtést, mi a helyzet a fürdőszobával, és a többi. Itt aztán lehet mindent részletezni. Azt is be kell jelölni, hogy napelem rendszer érdekel-e bennünket, esetleg van-e már, majd a személyes adatok megadása következik. Ezt követően az a kivitelező fogja velünk felvenni a kapcsolatot, aki az adott térségben, ahol élünk, kompetens személy. A megadott adatok alapján tudnak nekünk egy előzetes árkalkulációt mondani, de természetesen sok múlik a hőszivattyú típusán, a napelemek telepíthetőségén is.

Otthonainkban többféle fűtési rendszer megtalálható, de a legnépszerűbbek az elektromos fűtőtestek és a hőszivattyúk. Amellett, hogy környezetbarát megoldást jelent, az egyik legjövedelmezőbb befektetés lehet, amit otthonunkban eszközölünk. A hőszivattyúk kiváló alternatívát jelentenek a hagyományos rendszerekkel szemben, mivel nem igényelnek sok helyet, elektromos árammal működnek és alacsonyak az üzemeltetési költségeik. Az egyetlen hátrányuk a kezdeti költségük, de okos beruházási tervekkel ez az összeg már néhány év alatt megtérülhet. A hőszivattyúk használatának leggazdaságosabb módja, ha napelemekkel kombináljuk őket: egy jó napelemes berendezéssel több energiát termelhetünk, mint amennyire a nyári hónapokban szükségünk van. A hőszivattyú fűtés weboldaláról tájékozódhatunk akár azzal kapcsolatban is, milyen lehetőségeink vannak a napelemes rendszerek kiépítésére.

A hőszivattyú fűtés weboldal kereteken belül is egy kiemelt topiknak számít, csakúgy, mint az elektromos fűtés, illetve az infrafűtés, és a mindezekkel nagyon kompatibilisnek számító napelemes rendszer. Ezért is gondoltam arra, hogy bemutatom ebben a bejegyzésben ezt a rendkívül haladó szellemű megoldást. Nekem bevált, egy pillanatra sem bántam meg, hogy a hőszivattyú és a napelemes rendszer mellett döntöttem! Így szeretném “hirdetni az igét” és minél több emberrel megismertetni ezek nagyszerűségét. Pedig amúgy abszolút nem bonyolult elven működnek, tehát akár azt is mondhatnám, hogy egyszerű, de nagyszerű! A napelemes rendszer telepítése előtt több tényezőnek is meg kellett felelni, de szerencsére az ingatlant tekintve és körülötte semmi akadályozó tényező nem akadt, így lett teljes a jövőbe való befektetésem. Szeretnék biztatni mindenkit hasonló vállalásra, aki megteheti, hogy elektromos fűtésre és napelemre ruház be.