Egy csapatépítő tréning megszervezése nem gyerekjáték

Rengeteg féle program és rendezvény van, amiket mind-mind máshogy kell szervezni, másra kell odafigyelni a szervezés során és minden programnak más a buktatója, nehézsége. Egy csapatépítő tréningnél nehézséget okozhat, hogy nagyon vegyes a társaság, mindenki máshogy képzel el egy ilyen programot és nehéz összehozni az igényeket. Kisebb létszámnál ez talán nem okoz akkora problémát, de ha egy egész részleg vagy netán egy cég vesz részt a csapatépítésen, akkor könnyen vitába fulladhat az egyébként nagyon hasznos és tartalmas program. Ennek a kiküszöbölése történhet előzetes felméréssel, hogy ki hogyan képzeli el a csapatépítést, de az is szuper megoldás lehet, ha olyan programot választunk, ami mindenkinek, vagy legalábbis a többségnek ismeretlen.

Ilyen csapatépítő program lehet a vitorlázás például. A Balaton csillogó víztükre, a vízen megcsillanó napsugár, jó hangulat és egy egész napos program, amit zárhat közös vacsora vagy egy borkóstoló is; kell ennél több? Még a nyár elmúltával is emlegetni fogják a kollégák, az biztos. Ha kisebb csapatokkal tervezünk, akkor lehetőségünk nyílik egy kis versenyre is, de nagyobb létszám mellett is élvezetes egy kisebb kirándulás vagy vitorlás gyorstalpaló. Ha nem szeretnénk strandolni, késő tavaszra vagy kora őszre is időzíthetjük a programot, az időjárás kellemesebb lesz a kihajózáshoz. Mivel ez egy szabadtéri program, az időjárásnak nagyon nagy szerepe van a program esetleges eltörlésében vagy jobb esetben megavalósulásában, de aggodalomra semmi ok, rossz idő esetére is készülnek a szervezők beltéri feladatokkal és játékokkal. A teljes kínálat megtekinthető a balatonpro.hu weboldalon, ahol többféle programból is lehet szemezgetni (https://balatonpro.hu/csapatepito-jatekok-programok-trening/).

Bár kitűnő ötlet a vitorlázás, több oka is lehet, ha nem erre esik a végső választás. Akár költségvetési okokból, akár a résztvevők akarata miatt, de kieshet a programok közül. Ha a vitorlázás lekerült a listáról, viszont maradnánk a vizes csapatépítő programnál, akkor a SUP lehet a tökéletes megoldás. A szörfdeszkához hasonlító, evezős járgányokkal ügyességi versenyeket, sorversenyeket lehet tartani, ha a csapatszellemet is erősítenénk kicsit, de akár rövidebb kirándulásokhoz vagy kötetlen fürdőzéshez is kiváló választás. Időtakarékosabb és a cég költségvetését is kíméli, ha a vitorlázást lecseréljük, viszont amennyiben lehetőségünk nyílik rá, érdemes a kettő programot ötvözni és együtt kipróbálni őket.

Az evezős programok közül kipróbálhatjuk még a sárkányhajózást, ami talán a legnépszerűbb vízi csapatépítő program. Már az elinduláskor meg kell találnia a csapatnak az összhangot, mert ha valaki nem a diktált ütemre evez, máris felborult az egész lánc és a hajó nem sokat fog haladni vagy nem a megfelelő irányba. Az evezés ütemét a dobos adja, aki általában a főnök szokott lenni, az irodában már megszokott módon ő irányítja az egész csapat működését. Érdekes próba lehet, ha valaki olyat ültetünk ki a hajó orrába dobolni, aki egyébként a munkahelyen perifériára szorult kicsit; a csapatfejlesztés teljes eszköztárát bevethetjük, hogy a munka világába visszatérve jobb teljesítménye és kellemesebb érzései legyenek a munkatársaknak.

Bármelyik csapatépítő programra is essen a választásunk – ideértve a beltéri játékos vetélkedőket is, amik mindig bevethetők rossz idő esetén – garantáltan sikerük lesz a munkatársak körében és nem csak egyetlen napig fog tartani a programok jótékony hatása, hanem akár hónapokon keresztül is.

https://balatonpro.hu/csapatepito-jatekok-programok-trening/